زندگی پر از داستانه، پر از رویاهای خوب و شیرین. مثل رویای مادر شدن یه خانم، تجربهی حس بیگانه ی یه موجود دوست داشتنی در درونش که با همه ی بیگانگیش باز هم به خود اون تعلق داره.
اما گاهی اوقات رویاها ما رو فریب می دن تا به حقیقت بعضی چیزها دیرتر برسیم،واقعیاتی که اگه زودتر ازشون با خبر میشدیم، دیگه دیواری کوتاه تر از دیوار بخت و اقبال دمدمی مزاج پیدا نمی کردیم تا همه چیز رو روی سرش آوار کنیم.
حقایقی مثل اینکه باردای هم میتونه پر خطر باشه و یا احتمال سقط جنین، تولد نوزادی بیمار و خیلی از موارد دیگه وجود داشته باشه. اما از اونجایی که تجربه همیشه صاحب اختیار زندگی ماست میشه پیش از انجام هر اقدامی، همون موقع که افکارمون ما رو به درنگ وا میدارن، سرسری از کنار این درنگ نگذریم و شاهد یه اتقاق تلخ نباشیم که هیچ وقت انتظارش رو نداشتیم. حالا اگر شما هم دلتون رو به دریا زدید و می خواهید مادر بشید پس بهتره قبل از هر اقدامی به یه متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا یک سری معاینات پزشکی، آزمایشهای روتین، واکسیناسیون قبل از بارداری و در صورت نیاز انجام تست سرطان دهانه رحم و سونوگرافی وحتی آزمایشهایی مثل آنالیز DNA شما و همسرتون در صورتی که سابقه اختلالات ژنتیکی یا اختلالات ارثی در خانواده دارید،انجام بشه.
اگر هم در دوران حاملگی به سر می برید میشه انجام سونوگرافیهای زودهنگام و تستهای تشخیصی مانند نمونهبرداری از پرزهای کوریونی جفت و آمنیوسنتز، این اختلالات رو هم به موقع تشخیص داد و از تولد نوزادی بیمار جلوگیری کرد.البته در مواردی که اختلال، از نظر ژنتیکی شناخته شده باشه و اثر شدیدی روی کودک داشته باشه،ممکنه بارداری با تکنیک PGD و به وسیله فرآیند IVF انجام بشه. از اونجایی همیشه جوابها هم در دسترس نیستن، شاید بهتر باشه قبل از سرودن زیباترین شعر زندگیتون در مورد خیلی چیزا مطالعه داشتم باشید مثلا اینکه BMI شما باید18 تا 30 باشه چون در BMI کمتر از 18 به دلیل اختلالاتی که ممکنه در غده هیپوتالاموس رخ می دهد و در BMI بالای 30، به علت امکان ابتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک،مسمومیـــت حاملگی، دیابت بارداری، ترومبوز و عفونتهای دستگاه ادراری، باروری کاهش پیدا میکنه.
همچنین اگر ورزشکار هستید باید بدونید که قبل از بارداری، فعالیت ورزشی خودتون رو کاهش بدین تا عملکرد غده هیپوتالاموس به حالت طبیعی برگرده و تخمک گذاری در تخمدانها از سر گرفته بشه. برای بارداری بهتره که به سن هم توجه داشته باشید چون باافزایش سن ذخیره تخمدانی در خانمها کاهش پیدا میکنه و در آقایان هم تغییرات هورمونی اتفاق می افته.رژیم غذایی و تغذیه هم در تولیدمثل خیلی مهمه چون با داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف مکملهایی مثل اسید فولیک زیر نظر پزشک، میتونید وضعیت سلامت جسمی خود رو قبل از بارداری متعادل کنید.در کنار عوامل گفته شده، عوامل محیطی و شغلی هم در ناباروری افراد نقش مهمی دارن مثل تاثیر افزایش دما در کاهش تولید اسپرم در آقایان، تماس با پرتوها و میدانهای مغناطیسی، شرایط فیزیکی نامناسب و خطرناک محیط کار و یا قرار گرفتن طولانی در موقعیتهای تنشزا.
اشتیاق شما برای در آغوش گرفتن فرزندتون باعث میشه شما با حقایق دیگهای هم آشنا بشید اینکه اعتیاد یا مصرف دخانیات احتمال زایمان زودرس و نارس بودن نوزاد،جفت سرراهی، بیماریهای تنفسی، مرگ ناگهانی شیرخوار و عقبماندگی رشد کودک،سندروم جنین الکلی ، اختلالات عصبی، ظاهر غیرطبیعی صورت،وزن کم نوزاد هنگام رو افزایش می ده و ممکنه به صورت خطری خود ساخته جان شما و کودکتون رو تهدید کنه . باید همواره به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر شما بیماریهای زمینهای دارید و یا داروی خاصی مصرف می کنید حتما قبل از بارداری باید با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت صلاحدید او و یا انجام اقدامات مناسبی که تجویز میکنن، تصمیم به بارداری بگیرید.لازمه در اینجا به برخی از این بیماریها اشاره کنیم:
1- دیابت: بررسی عملکرد کلیهها قبل از بارداری می تونه از ابتلا به مسمومیت و تشدید اختلال عملکرد کلیه در دوران حاملگی
جلوگیری کنه.
اگر مادر قبل از بارداری مبتلا به دیابت باشه، با توجه به امکان بروز ناهنجاریهای جنینی باید قند خون او در دوران حاملگی مرتب کنترل بشه .همچنین مادران مبتلا به عارضههای دیابت حتما قبل از بارداری باید درمان بشن تا خطر تشدید آن در دوران حاملگی کاهش پیدا کنه.
2- صرع (اپیلپسی): مادرانی که سابقه تشنج دارند و تحت درمان دارویی هستن،برای باردار شدن و همچنین دورهی درمان خود در بارداری،باید مشاوره با پزشک متخصص خود رو جدی بگیرن و مصرف اسید فولیک رو با مشورت پزشک سه ماه قبل از بارداری شروع کنن.
3- بیماریهای قلبی: مادران مبتلا به بیماریهای قلبی حتما باید از پزشک متخصص قلب و عروق، برای باردار شدن اجازه بگیرن زیرا در بعضی از ناراحتیهای قلبی،باردار شدن ممکنه خطر مرگ برای مادر رو به همراه داشته باشه.البته در بعضی از موارد میشه با کنترل مناسب بیماری و تحت نظارت تیم درمان، باردار شد.
4- فشار خون: افراد مبتلا به فشار خون،باید قبل از بارداری علت زمینهای فشار خون اونها کشف، درمان و کنترل بشه.
5- بیماری کلیوی: بیماری کلیوی ممکنه در دوران بارداری تشدید بشه و در بعضی موارد پزشک متخصص ممکنه حتی اجازه بارداری به فرد رو نده. زنانی که تحت دیالیز کلیوی هستند نباید به هیچوجه حامله بشن زیرا بارداری پیامد مطلوبی برای اونها و فرزندشون نخواهد داشت. همچنین افرادی که پیوند کلیه شدن، بعد از دوسال از پیوند و با توجه به عملکرد کلیهها میتونن با صلاحدید پزشک متخصص خود باردار بشن.
6- فیبرومهـای رحمی: فیبرومها تومورهای خوشخیم و شایع رحمی هستن که در اکثر موارد، علائم بالینی ندارن ولی ممکنه در بعضی از افراد با علائمی مثل خونریزی شدید، تکرر ادرار و یبوست همراه باشن. این تودهها شیوع زیادی در سنین باروری دارن و بعد از یائسگی اندازه اونها کوچک تر میشه.افزایش زایمانها میزان بروز و تعداد فیبرومها رو کاهش میده و بعد از زایمان به دنبال کوچک شدن رحم، تودهها کوچک تر میشن.
فیبرومها انواع مختلفی دارن و بعضی از اونها ممکنه موجب کاهش احتمال بارداری فرد بشه که با جراحی و برداشتن تودهها میشه میزان باروری رو افزایش داد . سایز اکثر فیبرومها حین بارداری افزایش پیدا نمیکنه اما اگر تودهها موجب تغییر شکل رحم شده باشن، خطر سقط و یا زایمان زودرس وجود داره.همچنین احتمال زایمان سزارین برای افراد مبتلا به این عارضه،زیاده .
7- کمکاری و پرکاری تیروئید: عدم کنترل و درمان کمکاری و پرکاری تیروئید علاوه بر ناباروری،میتونه پیامدهای نامطلوبی مثل سقط جنین،زایمان زودرس، وزن کم نوزاد در هنگام تولد،نارسایی قلبی،مسمومیت بارداری،جدا شدن جفت و مردهزایی در دوران بارداری رو به همراه داشته باشه.
8- کیستهای تخمدانی: تودهها یا کیستهای تخمدانی معمولاً خوشخیم هستن و اکثر اونها علائم خفیفی دارن که در بسیاری از موارد درمانهای دارویی به بهبود آنها کمک میکنه و نیاز به جراحی نداره.
شایعترین علائمی که کیستهای تخمدانی ممکنه داشته باشن،اتساع،درد یا ناراحتی شکمی و بروز علائمی در ادرار یا گوارش فرده.
9- آسم: وراثت و محرکهای آلرژیک محیطی مثل دود سیگار نقش مهمی در آسم دارن.معمولا در دوران بارداری آسم تشدید میشه که با کنترل و درمان این بیماری میشه از پیامدهای نامطلوبی مثل مسمومیت بارداری در مادر، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد،جلوگیری کرد.همچنین این بیماری با کاهش دریافت اکسیژن توسط مادر، جریان خونی نافی در جنین رو کم میکنه که در نهایت میتونه برونده قلب جنین را کاهش بده.
10- عفونتهای دستگاه تناسلی: این عارضه میتونه پیامدهای نامطلوبی رو در دوران بارداری و بعد از زایمان به همراه داشته باشه.
در این قسمت قصد داریم شما رو با بخشی از عفونتهای دستگاه تناسلی و اهمیت درمان اونها قبل از بارداری آشنا کنیم.
واژینوز باکتریال: این عارضه،واژن رو دچار التهاب و ترشحات غیرطبیعی میکنه و علائمی مثل استشمام بوی بد از واژن به خصوص بعد از نزدیکی و ترشحات خاکستری رنگ از واژن رو داره.ابتلای مادر به واژینوز باکتریال احتمال خطر سقط در سه ماهه دوم بارداری رو افزایش میدهد. همچنین ممکنه موجب پاره شدن کیسه آب زودتر از موعد، زایمان پرهترم، عفونت اندومتر و عفونت التهابی لگن بشه.
نوع دیگه از عفونتها، واژینیت تریکومونایی است که اغلب همراه با واژینوز باکتریاله و علاوه بر علائمی مثل ترشحات زیاد، چرکی و بدبو از واژن، با خارش و نقاط قرمز در بعضی از قسمتهای دیواره واژن و دهانه رحم همراهه.
زنان باردار مبتلا به این بیماری،بیشتر در معرض خطر پارگی کیسه آب، زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در هنگام تولد هستن.
نوعی قارچ به نام کاندیدیازیس ولوواژینال، باعث ترشحات شایع غیر طبیعی،خارش و سوزش در واژن، درد هنگام مقاربت وسوزش ادرار میشه واغلب خانمها حداقل یک بار اون رو تجربه میکنن .
بیماری التهابی لگن یا PID باعث عفونت اندومتر، لولههای فالوپ، پریتوئن و در نهایت بیماری التهابی لگن میشه و با علائمی مثل درد شکمی،خونریزی واژینال نامنظم،درد در هنگام نزدیکی،حساسیت دهانه رحم و تخمدانها در معاینه پزشکی،عفونت و التهاب دهانه رحم، ترشحات غیر طبیعی از دهانه رحم و واژن،تب، تهوع و استفراغ همراه است.
البته ممکنه این عارضه بدون علامت هم باشه. از اصلیترین عوارض PID بر باروری، آسیب به لولههای رحمی و چسبندگی،ناباروری و یا افزایش بارداری خارج از رحمی است.
کلامیدیا، نوعی باکتری است که باعث عفونت دهانه رحم و مجاری ادراری میشه و در اغلب مبتلایان علائمی ندارد ولی در بعضی موارد دارای علائمی مثل ترشح، درد در قسمت تحتانی شکم،خونریزی واژینال نامنظم،درد در هنگام نزدیکی،حساسیت دهانه رحم و تخمدانها به لمس در معاینه پزشکی،عفونت و التهاب دهانه رحم است.
کلامیدیا همچنین میتونه باعث بیماری التهابی لگن، حاملگیهای نابجا و خارج از رحمی، درد مزمن لگن،ناباروری، زایمان پرهترم، محدودیت رشد جنین و عفونت ریه در نوزاد بشه.
گنوره (سوزاک)، نوعی باکتری است که غشاهای مخاطی دهانه رحم، مجرای ادرار، رکتوم، چشم و گلو رو آلوده میکنه. نیمی از زنان مبتلا به سوزاک علائمی ندارن یا ممکنه در بعضی افراد علائمی مثل ترشح، درد در قسمت تحتانی شکم،خونریزی نامنظم،سوزش ادرار،عفونت والتهاب دهانه رحم،حساسیتهای لگنی در معاینه پزشکی وجود داشته باشه.در زنان بارداری که مبتلا به سوزاک میباشند، زایمان زودرس، پارگی کیسه آب زودتر از موعد، عفونت پردههای اطراف جنین و عفونت پس از زایمان شیوع بیشتری داره.
هرپس تناسلی یا تبخال تناسلی با تاولهای کوچک متعدد در اطراف لبهای ولو ظاهر میشه و اغلب با سوزش ادرار و ترشحات غیرطبیعی از واژن همراه است. معمولاً عفونت اولیه، شدیدترین شکل عفونت در فرده و علائمی مثل بیحالی عمومی، تب، بیاشتهایی و تورم غدد لنفاوی داره. ویروس هرپس بعد از عفونت اولیه در اعصاب حسی نهفته شده و در شرایط خاصی مانند شرایط پراسترس مجددا فعال میشه که عموماً خفیف تر هستن و ممکنه حتی خود فرد نیز متوجه نشه.معمولا در این افراد نیازی به زایمان سزارین نیست، زیرا آنتیبادیهای بدن مادر از طریق جفت به بدن نوزاد منتقل شده و او را در برابر این ویروس محافظت میکنه.اما در زنانی که در 4 هفته آخر بارداری برای اولین بار مبتلا به هرپس شدن، توصیه میشه که به روش سزارین، زایمان کنن زیرا خطر انتقال عفونت به نوزاد زیاده.
زگیل های تناسلی:این ضایعات در واژن، دهانه رحم، مجرای ادرار و مقعد دیده میشن و معمولاً فاقد درد هستن اما حالت ناخوشایند و خجالتآوری را برای فرد ایجاد میکنن.ابتلا به بعضی از انواع این ویروسها میتونه پیشزمینه یا علت ضایعات سرطانی باشه که امروزه با توجه به تعداد، محل قرارگیری، اندازه و ماهیت ضایعات،روشهای متنوعی برای درمان وجود داره. البته احتمال عود دوبارهی این بیماری زیاده.در دوران بارداری زگیلهای بزرگ شایع هستن که درمانهای دارویی به علت خطراتی که ممکنه برای جنین داشته باشن،صورت نمیگیره ولی زگیلها معمولاً بعد از زایمان خود به خود خوب میشن. در این زنان معمولا زایمان به روش سزارین انجام میگیره .
ویروس نقص ایمنی HIV: HIV با انتقال از طریق خون و تماس جنسی،سیستم ایمنی فرد رو سرکوب میکنه. از اون جا که احتمال انتقال این ویروس از مادر باردار به جنین وجود داره، زنان مبتلا به HIV میتونن بااستفاده از داروهای مشخص و زایمان به روش سزارین، امکان ابتلای جنین به این ویروس رو کاهش بدن .
بعد از همه ی این اقدامات بدیهی است که برای بارداری، قطع روش جلوگیری از بارداری باید انجام بشود که شامل موارد زیر است:
روش قرصهای جلوگیری از بارداری :
با قطع مصرف این قرص می تونید بلافاصله باردار بشید، البته گاهی ممکنه بارداری با تاخیر سه ماه همراه باشه.اما در صورتی که بعد از شش ماه از قطع مصرف این قرص ها پریود نشدید، حتما برای بررسی دقیق تر به پزشک خود مراجعه کنید.
آمپــــــــــول دپومدروکسی پروژسترون استات: این آمپول به صورت سه ماه یکبار در تاریخ مشخصی تزریق میشه که با عدم تزریق، بارداری اتفاق می افته .البته ممکنه بارداری تاخیری 8 تا 9 ماهه داشته باشه.
آمپول ترکیبی پیشگیری از بارداری: به این آمپول، آمپول یک ماهه یا آمپول سیکلوفم هم میگن. با نزدن این آمپول در موعد مشخص میتونید اقدام به بارداری کنید که ممکنه در دو تا سه ماه با تاخیر انجام بشه.
دستگاه داخل رحمی یا IUD: اگر از این روش برای جلوگیری از بارداری استفاده میکنید، هر زمان که تصمیم به اقدام به بارداری گرفتید میتونید به پزشک خود مراجعه کنید و دستگاه رو خارج کنید که بهتره برای خروج IUD در روزهای ابتدایی قاعدگی خود مراجعه
کنید .
این روش جلوگیری، تاخیری در بارداری فرد ایجاد نمیکنه.