همورویید بیماری است که در هر سنی ممکن است بروز کند اما معمولا در سالمندی بیشتر رخ میدهد. زنان باردار نیز به دلیل افزایش وزن در دوران بارداری و زور زدنهای مربوط به زایمان به آن دچار میشوند. چاقی یکی از عوامل افزایشدهنده و تشدیدکننده همورویید است.
زور زدن مداوم برای انجام عمل دفع سبب افزایش فشار بر سیاهرگها و تورم آنها میشود. در ضمن نشستنهای طولانیمدت در توالت نیز خود سبب افزایش فشار شده و وضعیتی مناسب برای بروز همورویید پیش میآورد.
همورویید از جمله بیماریهایی است که برخی افراد در تمام طول عمر و برخی دیگر گاهی اوقات به آن دچار میشوند اما معمولا افراد درد را تحمل کرده ولی در رابطه با آن حرف نمیزنند.
همورویید یا بواسیر در واقع عبارت است از تورم سیاهرگهای خونی، عبور و چرخش خون در این رگها از حالت طبیعی خارج شده و به علت جمع شدن خون در قسمتی از رگ ، سیاهرگ حالت برجسته و ورم کرده پیدا می کند .مانند سیاهرگهای واریسی پا، که در اثر گشادی رگ به صورت برآمدگیهای کبود رنگ زیر پوست مشاهده می شوند
نشانگان و یافته های بالینی هموروئيد کدام است ؟
- خونریزی: مهترین یافته بالینی هموروئيد ، خونريزي در زمان دفع مدفوع مي باشد كه پس از اجابت مزاج سفت ايجاد مي شود و روي كاسه توالت خون روشن به صورت قطره قطره مي چكد.
- -درد: همورویید ها به دو گروه تقسيم
مي شوند
دسته اول: هموروئيد داخلي نام دارد كه اكثرا بدون درد بوده ، تنها علامت آنها خونريزي به همراه خروج توده از مقعد مي باشد .
دسته دوم : هموروئيد هاي خارجي كه همراه با درد و لمس توده حساس در ناحيه مقعد مي باشند كه گاها خونريزي زير جلدي ايجاد كرده و باعث درد شديد مي شود ، در اين حالت لازم است به پزشك جراح مراجعه نمائيد . - بيرون امدن توده :
بعضی مواقع زائده اي از مخرج بيمار ، پس از زور زدن بیرون می آید كه گاه خود به خود داخل رفته و گاه فرد خودش با دست موقع پاک کردن جا مي اندازد و گاها توده بيرون باقي مانده و موجب آزار مي شود ، كه بيمار بايستي هر چه سريعتر به جراح كولوركتال مراجعه نمايد .
عوامل موثر در ایجاد هموروئید:
علت واقعی آن مشخص نیست ، ولی علل مطرح عبارتند از :
یبوست ، به خصوص یبوست شدید و طولانی که با زور زدن هنگام دفع همراه است ، اسهال ، مصرف مداوم و زیاد ملین ها ، حالات ایستادن و نشستن های طولانی و تغذیه ناکافی با مواد فیبری ، عدم تحرک کافی که منجر به کاهش قدرت عضلانی عضلات ناحیه ی لگن می شود و عوامل زمینه ای یا ژنتیکی از علل ایجاد هموروئید هستند .
مشخص گردیده است که در افراد مبتلا به هموروئید داخلی فشار داخلی ناحیه مقعد در حال استراحت بیش از میزان طبیعی بوده و همراه با امواج غیرطبیعی است .
درمان :
در صورت وجود علائم همورویید چه اقدامی باید انجام دهیم:
به طور کلی در صورت وجود خون و علائم فوق بیمار باید جهت بررسی و افتراق از سایر بیماریها حتماً توسط پزشک متخصص مورد بررسی دقیق قرار گیرد زیرا گاهی اوقات سرطان ها، پولیپ ها و کولیت ها نیز با چنین علائمی تظاهر می کنند.
روش های درمانی تاکنون:
با در نظر گرفتن نوع هموروئید، درمان معمولاً با اقدامات غیر جراحی و نهایتاً جراحی انجام خواهد شد
با در نظر گرفتن درجه هموروئید اقدامات غیر جراحی مانند:
1 الکتروکواگولاسیون
2.اینفرارد
3.رابر باند
و گاه جراحی نیاز خواهد داشت که می تواند منجر به عوارضی چون موارد ذیل شود:
درد زیاد پس از عمل
طولانی بودن زمان بهبودی
احتمال عفونت و ترشح
عدم بهبودی زخم
عود بعد از عمل
تنگی کانال مقعد